Rosana Nedelciu

Dezvoltare personală și profesională, cu cap și cu drag 'Smart with Heart' personal&professional development

Răspunsul

E cald în autobuz. Zăpușeală. Lume multă, înghesuită și lipicioasă. Încruntată.

Pe geamul care desparte șoferul de călători tronează cu litere de-o șchioapă un mesaj important: Autobuzul este dotat cu aer condiționat. Nu deschideți geamurile!!! Mă uit în jur, atât cât pot vedea de pălăriile domnilor și cât mă lasă mirosul pe care unii dintre călători îl poartă nonșalant cu ei pretutindeni, semn al unor preocupări ce nu lasă timp unui detaliu atât de neînsemnat ca igiena personală. Sunt toate deschise.

La prima stație, o doamnă trecută de mult de prima tinerețe dă să urce cu un căruț de cumpărături. Nu se sinchisește nimeni s-o ajute. Ce naiba cucoană, nu vezi că suntem înghesuiți? Unde vrei să urci? Dar ea nu răspunde. E prea ocupată să tragă de căruț ca să vadă privirile grăitoare ale mândrilor ocupanți ai unui loc în buza ușilor de acces. Ea dă să urce, căruțul o trage-n jos. Ea dă să-l ridice, el se poticnește. Uf, ce încăpățânat!

Brusc, se face loc. Cei 10 călători care doreau să coboare reușesc să treacă printre cei 2 care stăteau și ei, așa, lângă ușă. Unul fără vreun gând anume, iar celălalt ca nu cumva să nu poată să coboare de atâta aglomerație,  peste alte 20 de stații, unde-și află destinația. Doamna se luptă iar cu nătângul de aluminiu și pânză, dar fără succes.  Vajnicii paznici ai ușilor nu mișcă în post. Privesc doar mirați la domnul care apare din spatele lor și, deși de aceeași vârstă onorabilă ca eroina noastră, o saltă cu ușurința unui înger, cu tot cu căruț.

– Ce sprintenă sunteți, doamnă! Și ce subțire! Sunteți ușoară ca un fulg!

Nici un răspuns.

– Și nu aveți nici părul vopsit! Mai rar așa ceva doamnă, să fiți atât de naturală!

– Lasă-mă domnule în pace! tună eroina, înfierată, pare-se, de netrebnicul căruț. Ce vorbești cu mine? Ce, mă cunoști dumneata? Îmi știi dumneata viața? Cu ce drept îmi vorbești?

Descumpănit că faptele nu-i sunt de ajuns, îngerul purcede să se arate:

– Nu vă cunosc doamnă, dar eu sunt cel care v-a ajutat să urcați, și v-am spus doar că sunteți sprintenă (vocea i se entuziasmează din nou), sunteți tânără, sunteți subțire!

Căruțul, bată-l vina, ca un împielițat căutător de gâlceavă, își împunge iarăși posesoarea: ”nu te lăsa, mai spune-i!” Și doamna se supune…

– Auzi domnule, îți mai zic o dată: lasă-mă în pace! Nu am nevoie să îmi spui dumneata cum sunt. Vezi-ți de treaba ta!

Mă uit la înger. Văd cum își strânge aripile sub cămașă. Sub greutatea necredinței doamnei, își coboară privirea și-și șoptește, dezamăgit, în barbă: Doamnă, sunteți o proastă..

Căruțul, mândru simbol al chipului ascuns al Ispitei, obișnuit să împovăreze suflete încât să creadă că asta le e soarta, să stea legate de un pământ neroditor în care viața ar fi doar greutate, rânjește. Cu un ochi la cea care îl ține strâns la piept ca pe o comoară (Și ce doamnă! Așa de subțire și de ușoară! La vârsta ei…Ehee, doar nu-i aleg la întâmplare!), și cu celălalt la îngerul răpus sub gheara zădărniciei, se întreabă satisfăcut: Și acum, în această zi minunată, ia să mă gândesc eu bine, oare în ce să transform aripile alea?

 – Ei, hai, hai, nu te bucura așa repede! se-aude o voce care-i taie din elan. Știi bine că îngerilor nu le cresc aripi la întâmplare, așa că nu au cum să le piardă așa de ușor. Nu-ți mai face tu planuri cu ce cresc eu!  Tu vezi-ți mai bine de tine, că doar odată ajunși acasă, doamna te va pune înapoi la colț, acolo unde-ți e locul.

– Of, iar tu? Și aici? Credeam că nu suporți căldura infernală!

– Păi n-o suport. De-asta aduc câte o briză de aer proaspăt din când în când.

 

Nici acum nu-mi place să merg cu mijloacele de transport în comun când e foarte cald. Dar îmi e mult mai ușor, pentru că m-am prins cum pot să aduc o gură de aer curat. În autobuz, sau, de fapt, cam pe oriunde e nevoie.

(foto: Plajă la Mangalia, Nicolae Tonitza)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 16/07/2015 by in Personal Development, Română and tagged , , , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 167 other followers

Categories

%d bloggers like this: