Rosana Nedelciu

Dezvoltare personală și profesională, cu cap și cu drag 'Smart with Heart' personal&professional development

Surprinzătorul dar al lui NU

A venit vremea să discutăm puțin și despre partea NLP care sfătuiește omul să fugă de NU ca dracul de tămâie.

Eu înțeleg că atunci când îți setezi un obiectiv folosind o afirmație pozitivă e ca și cum te-ai  întoarce cu totul spre el și te-ai auto-seta în direcția potrivită atingerii lui. Perfect de acord! Doar că, din experiența mea,  la starea asta pozitivă nu ajunge nimeni fără să se fi dat mai întâi puțin cu fundul de pământ.

Ce vreau să spun?

Știm cu toții că starea de confort pe o perioadă îndelungată nu e cea mai productivă. Unde confort nu înseamnă neapărat locul în care ți-e cel mai bine la modul real, ci locul în care te-ai obișnuit cu o stare de lucruri/mentală etc. și pe care ai învățat să o duci de la o zi la alta, cu alte cuvinte, care e predictibilă, oferindu-ți iluzia siguranței și a deținerii controlului: știi ce ți se întâmplă și asta ”e bine”.

”Merge și așa”, ”trebuie să pot”, ”lasă că e totuși bine”, sau exasperantul ”asta e”, sunt afirmații aparent pozitive. Nu se luptă nimeni cu nimic și acceptă mersul lucrurilor cu credința în marea înțelepciune a universului. E adevărat, nu puține sunt situațiile în care îți e mai de folos să stai puțin și să vezi ce răspuns primești. Dar un răspuns nu poate să vină dacă nu pui o întrebare, sau dacă nu faci ceva care să provoace acel răspuns.

Iar întrebarea nu provine dintr-o stare pozitivă, dimpotrivă. Momentul declanșării unui proces de dezvoltare, sau orientare către ceva benefic , vine cu o indignare sau revoltă față de o stare de lucruri și cu refuzul de a o mai accepta. Și dacă te grăbești să transformi în ceva pozitiv ceea ce, de fapt,  simți ca o afirmație negativă, pierzi momentul. Și, mai mult, pierzi forța lui.

”Nu mai vreau! M-am săturat! Așa nu se mai poate!” sunt afirmații negative, dar, care, exprimate și acceptate, reflectă perfect o stare care îți aparține, încă una din multe altele, diferite, pe care le ai. Ele sunt parte din reflexia unei realități în care ești întreg, cu plusuri și cu minusuri. Recunoașterea lor te ajută să îți păstrezi autenticitatea pornind de la care să stai mai apoi și să vezi cum faci să transformi starea de nemulțumire într-una care să îți aducă satisfacție, sau împlinire. Dar faci asta lucrând exact pe NU-ul ăla. E ca și cum ai avea niște ochelari cu raze X care îți arată exact zona în care trebuie să operezi. Și dacă ești autentic, operezi folosindu-te de ceea ce e cu adevărat pozitiv în tine, nu de ceea ce îți repeți că ar fi.  De-asta e importantă autenticitatea, e important ca ceea ce ai pozitiv să fie într-adevăr așa, și nu auto-impus. Fiindcă în timpul operației, dacă instrumentele pe care le folosești nu sunt solide și precise, nu numai că vei eșua în ceea ce ți-ai propus acum, dar ți se va nărui și tot ceea ce ai crezut că ai construit. Stările auto-impuse nu funcționează niciodată în momente de criză. Nu au cum, pentru că nu au substanță.

Îndemnul meu este să te folosești  de NU-ul din tine. El este, pur și simplu, expresia brută, necizelată, a dorinței tale de evoluție. El nu știe să vorbească în cuvinte bine alese: ”auuuum, este timpul să treci la o nouă etapăăă”, și nici nu prea poate,  pentru că este instinctiv, este pasiune, este o esență tare în formă pură.

Adevărata artă a gândirii pozitive, așa cum o văd eu, nu stă în transformarea voită a unor afirmații negative într-unele pozitive, ci în modul în care, pas cu pas, înveți să canalizezi această forță brută a lui NU într-o direcție pozitivă. Adică să o folosești ca să faci ceva constructiv cu ea. Dar, pentru asta, trebuie să o privești din alt unghi. Mai exact, din unghiul în care ți se revelează drept o resursă.

(foto: Drum de ţară, Arthur Verona)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 167 other followers

Categories

%d bloggers like this: