Rosana Nedelciu

Dezvoltare personală și profesională, cu cap și cu drag 'Smart with Heart' personal&professional development

Ce așteptări ai de la Vocație?

Văd că, din ce în ce mai des, cuvântul ”vocație” este direct legat de bani, succes și relații fericite. Cumva, ea, vocația, ar fi doar una dintre căile către așa ceva, ba chiar cea mai la modă în perioada asta. Potrivit poveștii, odată ce ți-o descoperi, crești într-un an cât alții în șapte. Totul se schimbă brusc, lucrurile se leagă și,  peste noapte, ajungi să postezi pe Facebook fotografii cu tine în șort și șlapi, făcând ”business” în fața unui laptop ultima generație și a unei băuturi exotice, pe te miri ce insulă. Nu că aș avea ceva împotriva acestei imagini, sau, în fine, nu neapărat, însă…

Îl știi pe Mahatma Gandhi? Sau pe Maica Tereza? Dar pe fata ”nebună” din cercul tău de cunoștințe, care face voluntariat cu copii defavorizați și e surâzătoare și plină de energie? Fata căreia i se luminează fața când vorbește despre lucrurile care contează pentru ea?

Dar pe tine? Pe tine, atunci când faci ceva care-ți bucură sufletul, te știi? Atunci când faci ceva și simți că cineva în tine țopăie de bucurie, și aplaudă, și râde, și zice ”da, da! ce-mi place!”? Pe tine, când simți bucurie atunci când dăruiești, atunci când creezi, te știi?

Asta e vocația. Bucuria pură de a face ceva în care te regăsești cu totul. Bucuria dată de  libertatea de a fi tu însuți în manifestările tale. Fiindcă bani poți face și fără vocație. Și tot fără ea, cu hotărâre, muncă și inteligență, îți poți construi o carieră. Poți deveni un foarte bun profesionist, poți obține rezultate remarcabile, poți ajunge să fii premiat, felicitat și promovat. Le poți avea pe toate și fără vocație. Singura diferență este că, fără ea, sentimentul de bucurie va depinde mai mereu de factori externi. Vei fi bucuros doar atâta timp cât vei obține banii pe care ți i-ai propus să-i ai, doar atâta timp cât vei continua să fii promovat, doar atâta timp cât vei fi recunoscut și apreciat din afară. Și mulțumit de tine vei fi doar după ce mai întâi cei din afară sunt mulțumiți de tine. Fiindcă, în afară de bucurie, atunci când nu ți-ai găsit încă vocația, îți lipsesc și reperele. Și funcționezi după reperele altora (parteneri, șefi, un întreg sistem, etc.), de unde un aproape constant sentiment de nemulțumire, aparent inexplicabil având în vedere rezultatele tale excepționale.

Pe de altă parte, atunci când iți descoperi vocația, nu se întâmplă nimic miraculos în afară. Nu se aliniază nici o planetă (te asigur că universul are o grămadă de alte lucruri cu care se ocupă), nu-ți bate nici o Ileana Cosânzeana (sau Făt Frumos, după caz) la ușă, și nici nu ești bombardat cu oferte de joburi, care mai de care mai aliniate cu vocația ta și pe mulți bani.  Mai mult, oamenii din jur rămân aceiași. Cei care te iubesc, te iubesc la fel în continuare, iar cei care n-au crezut niciodată în tine, n-o vor face nici de-acum încolo, că doar ei vor avea aceiași ochi și același suflet. Ceea ce înseamnă că, pentru toate astea, va trebui să ai o abordare la fel de temeinică și perseverentă ca și înainte.

Vocația schimbă ceva profund doar în tine. O schimbare de care exteriorului nu îi pasă, dar, care, pentru tine înseamnă nici mai mult nici mai puțin decât că ți-ai găsit Marele Sens. Și tot ce vei face în afară va fi filtrat prin el. Tot ce vei alege să faci, vei alege cu el. Va trebui să muncești la fel de mult ca să ai succes, să investești la fel de mult în oameni pentru relații armonioase și să lucrezi la fel de mult la tine. Doar că bucuria cu care vei face toate astea va transforma vechea corvoadă într-o călătorie cu aventuri și descoperiri. În plus, vei avea reperele tale interioare care te vor ajuta să îți prioritizezi fără efort activitățile și să diferențiezi clar între ce e pentru tine și ce nu e pentru tine. Ferit de dezorientarea anterioară, acum nu îți vei mai împrăștia energia în o sută de direcții fiindcă nu știi care e cea ”câștigătoare”.

În plan practic, vocație înseamnă ”doar” că ceea ce faci îți dă înapoi energie, că lucrezi relaxat, că ai satisfacție în tot procesul de creație – și nu doar când vezi rezultatele, că simţi bucurie, deci un mare plus la nivel mental şi pentru sănătatea ta, și că ai mai mult timp pentru tine și mai puține bătăi de cap cu cei din jur.

De la sine putere, vocația nu asigură nimic în afara ta, dar luminează totul înăuntrul tău. Acum, întrebarea care se pune – și în funcție de care alegi dacă pornești în căutarea ei – este următoarea: Unde te simți acasă? (Vorba filosofului,) În lume? Sau În tine?

(foto: Cap de copil, Nicolae Tonitza)

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Information

This entry was posted on 28/08/2015 by in Personal Development, Română and tagged , , .

Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

Join 167 other followers

Categories

%d bloggers like this: